2022. augusztus 28., vasárnap

a varsói Chopin reptéren

kávéval és joghurttal próbálom kiűzni az álmot a szememből.

Véget érta CIFU! Ami egyben jó is és rossz is: sokkal jobban sikerült, mint gondoltam volna, és hihetetlenül, váratlanul nagy lelki feltöltődést adott, de közben talán egy hét elég is volt. Elfáradtunk és egy kicsit ki is merültek a szellemi, fizikai és lelki tartalékaink.

Nagyon jó volt mindenkit látni. Őszintén nagyon örültem még azok látásának is, akikkel végül nem beszélgettem sokat vagy szinte semennyit. Láthatóan mindenki más is nagyon örült egymásnak - az első napokban gyakorlatilag mindenkin letörölhetetlen vigyor volt, és csak szívtuk magunkba az előadásokat. Este éjszakába nyúlóan söröztünk, fröccsöztünk, beszélgettünk és énekeltünk. Szeretem a bécsi kampuszt és szeretem látni, ahogy ellepik a finnugristák.

Féltem, hogy mit szól mindenki ahhoz, hogy nem fejeztem be a disszertációmat, de sokkal többen aggódtak inkább amiatt, hogy benne maradok-e még valamilyen szinten a FU világban, mint az, hogy ezt a témát nem fejeztem be. Persze így is megkaptam a magamét, de csak nagyon kevés embertől. És igazából meg is jött a kedvem ahhoz, hogy írjak egy cikket vagy valami más módon újra belemerüljek a finnugrisztikába.

Az előadásom és a szimpóziumunk meglepően jól sikerült. Mármint a szimpózium, ismerve a többi előadót, tudtam, hogy jól fog sikerülni, de attól tartottam, hogy az én összecsapott kis előadásocskám negatív irányban fog kilógni a sorból. Rettentően megijedtem, mikor láttam, hogy megtelt a terem, de valahogy, amint nekiálltam beszélni, úgy éreztem, visz magával a diasor és a téma. Megrettentem akkor is, mikor láttam a sok kérdésre felemelt kezet, de azok is nagyon konstruktívak és pozitívak voltak. Végső soron, mikor a közös fotót készítettük a lányokkal, nagyon büszke voltam magunkra. Ritkán érzem magam adekvát nyelvésznek, de most annak éreztem. Magukat az előadásokat is nagyobb lelkesedéssel és értéssel hallgattam - egy kicsit úgy is érzem, hogy békét kötöttem a tudománnyal.

Ebédszünetek, kávészünetek, csetablakok és esti programok… mindig is az az ember akartam lenni, akihez odamennek, akit meghívnak, akit szívesen látnak. Az voltam. Hálás vagyok érte. Bárcsak kétszer ennyi időm és energiám lett volna még, hogy sose fáradjak el, sose veszítsem el a türelmemet, sose érezzem a késztetést a hazamenésre. De én is öregszem.

Úgyhogy sikerült úgy viselkednem, hogy azt később megbántam, és sikerült úgy is, amit eredetileg nem bántam, de aztán úgy lebasztak, hogy végül azt is megbántam. És bár több mint egy napja kattog rajta az agyam, nem tudom, mit gondoljak és mit kezdjek ezzel. De azt hiszem, minél többet gondolunk ezekre, annál bizonytalanabbak és idegesebbek leszünk, amikor akár el is felejthetnénk őket. Én is túl tudom tenni magam mások hülyeségein, ők is túl tudják tenni magukat az enyémeimen.

Nagyon hiányzott Anti. Ő mindig meg tud nyugtatni, ha bizonytalannak érzem magam, és mindig el tudja terelni a figyelmem, ha túlságosan beleragadok egy (rossz) gondolatba. Sajnos most még a szokásosnál is kevésbé volt elérhető, mert ő is ide-oda utazott. Határozottan labilisabbnak éreztem magam nélküle.

Vége a cifunak és összességében jó érzésekkel távozom róla. Nagyon is jó érzésekkel. 2025 még messze van, de már alig várom a következő cifut - pláne, hogy Tartuban lesz. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése