2015. április 8., szerda

the butterfly effect

Leonyid Markelov számára kezdett már kicsit kellemetlen lenni a légkör. Mariföld első embereként eddig soha nem látott mértékben vagdosta le a marik jogait, eltörölte a kisebbség számára előnyös nyelvtörvényt, és még a hűséges mari származású embereit is kirúgta. Azonban kezdte kapisgálni, hogy nem volt jó ötlet Vladimir Kozlov mari aktivistát a nyílt utcán elveretni, legalábbis ezt mutatta a több külföldi miniszter és előkelőség által aláírt tiltakozás, melyben aggodalmukat fejezték ki a kisebbségi és emberi jogok figyelembe nem vételével kapcsolatban.
Kellemetlen.
2015-ben választás van, és ideje tenni valamit a nemzetközi rosszallás ellen. Így éppen kapóra jött az IFUSCO ötlete, azt állítólag úgysem szeretik megszervezni. Nincs más teendő, mint a 2014-es konferenciára Göttingába küldeni egy delegációt, csinálni egy vonzó videót néhány népviseletes mari lánnyal, elvállalni a szervezését, és lám, nem lehet a világnak több szava rá, hisz önként és dalolva idehívott Mariföldre egy nemzetközi finnugor konferenciát.

Amivel nem számolt, az 2 dolog.

Az egyik az a nagyszámú és lelkes pécsi delegáció, melyet egy szeles raszta fiú verbuvált össze a legendás sziktivkari konferencia után, hogy jöjjenek Göttingába is: a FU-hoz kevéssé értő, ám annál csillogóbb szemű társaságot elvarázsolták a látottak. A zárónap előtt egy sörgőzös kocsmában kipattant az ötlet, hogy mi lenne, ha elvinnék a 2015-ös konferenciát Pécsre.
A másik egy holland finnugrista volt, aki már túl jól ismerte a mariföldi helyzetet, és mellesleg szeretett volna imponálni egy épp megismert magyar lánynak, így impresszív magyartudásával felvértezve egészen feltüzelte a vállalkozó kedvű pécsieket.

A következő IFUSCO helyszínét eldöntő kerekasztal-beszélgetésen végül hamar megválasztották a zavartan ajánlkozó pécsieket a videós-előre megírt szöveggel készülős mariföldi delegáció helyett.

Így Leonyid Markelov, bár mindent olyan szépen elrendezett, nem kapott IFUSCO-t kirakatnak a választásai idejére.
Talán nem múlik ezen a történelem, de bizony néha ilyen dolgoknak ilyen eredményük van. :)

5 megjegyzés:

  1. Áhá, tehát ha nincs a legendás sziktivkari IFUSCO, akkor most nem Pécsett lenne? :P :D

    VálaszTörlés
  2. Úgyám. Nagypolitikai szereplő lettél, bizony.

    VálaszTörlés
  3. Héj, a sziktivkari IFUSCO tőlem függetlenül is meg lett rendezve! ;)

    VálaszTörlés
  4. de a szeles raszta fiú a te segítségeddel jutott oda ki... ;)

    VálaszTörlés
  5. hmm... Finnugor Világkongresszus, amelyik pénzt adományozott szegénynek! :D én csak bevontam a csapatba :P

    VálaszTörlés