2015. november 15., vasárnap

nade miafenének írok én a Párizsban történtekről

Szombaton hajnali 2-kor arra ébredtem, hogy a FB jelez, hogy az épp Párizsban tartózkodó VF és VL ismerőseim biztonságban vannak a terrortámadás után. Wat terrortámadás, miazisten, indexcímlapra fel, MIAKURVAÉLET, EZTNEMHISZEMEL, HOGYAZISTENBE, álom ki a szemből, Csaba felráz, átmeneti álmatlanság, reggel 7-kor felkel, utánaolvas... persze mindenfélét gondol és érez...

...és teljesen normális, hogy mások is nagyon sok mindent gondolnak és éreznek.

De amit most látok a FB-on és egyéb közösségi oldalakon, azt egyszerűen nem tudom leírni.

Mi az úr isten történt veletek emberek, te jóságos ég?

Időnként eddig is elgondolkoztam rajta, hogy mi vezethetett normális, jóérzésű, jó helyzetű embereket különböző háborúkban arra, hogy másokat dehumanizáló, őrjöngő vadállatok legyenek és nekiálljanak gondolkodás nélkül gyilkolni. (Vö. Zimbardo úr pszichológiai kísérletei.)

És bazdmeg itt látom a szemem előtt.



Itt üvölt az arcomba ugyanaz a minta, ugyanazok az érvek ("érvek"), ugyanaz a retorika és motiváció, ugyanúgy szakad ki az emberekből az agresszió és a kőostoba gyűlölet, ahogy az egyre érthetetlenebb és egyre ijesztőbb helyzetben megpróbálnak valami stabil pontot keresni, legalább hogy kit kell utálni, vagy hova üssenek a frusztrációjukban.

És igenis ütnek, és nem érdekli őket, mert ő már hisznek valamiben. Az ész ki lett kapcsolva.
(Mondjuk mindenféle állásfoglalás jelenleg bizonyos szinten a hiten alapul, hiszen valószínűleg elég kevesen tudják tökéletesen, mi megy itt épp...)

Hihetetlenül sötét dolgokat olvastam 48 óra alatt őrületesen sok embertől. Tátva maradt a szám. Hanyagolni fogom a FB-ot egy ideig, próbálom megőrizni a nyugalmam, de attól még azok az emberek léteznek és ezeket gondolják. És tőlük sokkal jobban félek, mint a terroristáktól, mert ők naponta elmennek mellettem az utcán. Köszönnek a liftben, mellém ülnek a buszon, megbámulják a seggem...

Aki az emberi viselkedést tanulmányozza, az bazmeg most csemegézhet.

Számomra egy agresszív, rettegő, gondolkodni képtelen embertömeg sokkal ijesztőbb, mint néhány fanatikus terrorista.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése