2012. szeptember 19., szerda

majd lesz jó bejegyzés is, de ez jobban az ujjamra állt

Jó, na. Elmondom, mi van. Ha elkezdek blogolni, olyan szomorúság és magány kerít hatalmába (főleg amiért "nem igazán végeztem a dolgokkal", ahogy az előbbiben írtam), hogy egyszerűen lefagy a blogolóizmom. Ami van. És ez rossz. Pedig van gondolatom, Jó meg rossz.

Először is magyarázzatok el valamit, ha el tudtok. Miért van olyan tanár, aki csakis azért tesz fel kérdést, hogy rossznak tartson minden választ rá? És még csak nem is ennyi. Ha nehéz és nehezen feltérképezhető kérdés lenne, akkor még talán érthető lenne, hogy nem válaszolunk. De hogy látszólag evidens kérdést tesz fel, aztán leolt mindenkit, aki az eddigi tudása alapján válaszol... mondok egy példát.
Szófajtan-alaktanból a Magyar Grammatika volt a tankönyvünk. Egyetemi tanárok írták, akik minket is tanítottak, minden benne volt, ami a vizsgához, illetve a kognitív szemléletű nyelvfelfogáshoz kellett, úgy is hívtuk, hogy a Fehér Biblia. Ebben volt ez, hogy:
-A képző megváltoztatja a szó jelentését......
-A jel módosítja a szó jelentését........
-A rag kijelöli a szó mondatbeli szerepét.......

Ekkor a tanár felteszi a kérdést: mi a képző jellemzője? Mondom, az, hogy megváltoztatja a szó jelentését. Erre úgy néz rám, mint aki legalábbis azt állította, hogy tűzre minden Bibliával. Azt mondja, ez életveszélyes tévedés. Na jó, de akkor miért tanultam ezt két évig ugyanezen az ELTE-n?...

Azt kérdezi, milyen toldalékok vannak. Válaszoljuk: prefixum, infixum, suffixum. Wrong, kiált a tanár, mert a suffixum nem helyes, postfixum van, melynek változatai a suffixum és a flexió. Na de nem magyar grammatikában, hanem a németben, amit tévesnek tart! De minket nyilván le kell oltani.

Persze, ha nem válaszolunk, az a baj. Ha nem tudjuk, hogy érti azt, hogy milyen csoportjai vannak a nyelvi jeleknek, nyilván mi vagyunk a hülyék, amiért hallgatunk kukán, mert nem értjük, mi szerint. De nyilván, műveletlenek vagyunk, jaj.

Másik kérdés: mi a flektáló nyelv. Mióta az eszemet tudom, a németet mondjuk rá példának. Mondom, a germán nyelvek. Erre majd' leszedi a fejem, mint mindenki tudja, a sémi-hámi nyelvek flektálnak, nem holmi német. Faszom.
(Később megjegyzi: ja, egyébként a német is flektál.....)

Mondjunk példát arra, hogy a rag nem zárja le a szót. Ez volt a leggyönyörűbb: a legeslegritkább eset az ilyen a magyarban( a rag majdnem mindig zárja a szót), és én épp véletlenül emlékeztem a kiakolbólít szóra, melyben a ból az rag, míg az ít az képző, és a grammatikatanár direkt felírta a táblára annak idején, hogy íme, egy kivétel. Így tehát megneveztem. A tanár csak vetett egy megvető pillantást rám és azt mondta, menjünk tovább.
Itt volt az az eset, hogy nem hagytam magam. Azt mondtam, ez igenis példa. Óra végén vallotta be, hogy valóban, ez tulajdonképpen jó példa volt. De majdnem lehúzott a vécén addig.

Hát tudjátok mit, a faszom abba, hogy ganénak néznek minket az ELTE-n. És kibaszottul nem ez az első. Egyik órán kifejezetten ingyenstatisztikát kell szolgáltatnunk az MTVA-nak, kreditért, és MA-s létünkre meg vagyunk lőve, 10 fős szakon nem hirdetnek meg más órát, tehát a képlet egyszerű: vagy kinyalom egy általam zsigerből utált orgánum becses seggét, vagy nem diplomázok le. Ez van, más nincs. És viseljem el, hogy egy önkényesen látogatáskötelessé tett kollokviumot hallgassak, amin az előadó konkrétan hülyének néz minket. És nem elég, hogy marketinget tanít a hülye bölcsésznek, aki "úgysem jó másra, hadd tanuljon valami értelmeset is", de olyan mértékben hülyének van nézve, hogy azt én 5 évvel ezelőtt sem viseltem volna el egy kistanártól, anno gimiben. ("Jó, hallunk olyat sokszor, hogy projekt, de ki tudná megmondani nekem, mi a fene lehet az, hogy projekt?" "Mit szimbolizálhat az, hogy a Balaton Soundon Heinekent csapolnak, a Szigeten pedig Drehert?" "A Rama margarinnak vajon magasabb a presztízse, mint a Delmának?") Tehát a jó édes kurva anyját az MTVA-nak és a baromi professzionális előadójának. Így az arcába. És nem a levegőbe beszélek, anno volt, hogy sírt a kistanár csak azért, mert rájött, hogy butább nálam és állatira nem tud válaszolni a kérdésemre. Gimiben ezek szerint nagyobb volt az érdekérvényesítő képességem, mint egyetemen. Ott tudtam kihez fordulni jogorvoslatért, itt pofabe.

Igen, most anyáztam egy nagyot! És jólesett! De majd írok pozitívat is, ha egyszer el jutok odáig jól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése