2017. január 30., hétfő

ez a hét is izgis lesz

Birtokos személyjelölők szintaktikai megoszlása főnévi birtokos mellett. Igen, a dolgom az ugor nyelvi tipológiai adatbázisban készített mari paraméterek leellenőrzése. Nem a Facebook. Nem a shitstorm. Meg, ha már itt tartunk, nem a blogolás.

A mezei mariban a birtok affixálása opcionális, a birtokos főnév megformáltsága ezt nem befolyásolja.


Ha egy helyzet már idáig fajult, jó látni, hogy vannak még konstruktív hangok. Rossz látni, ahogy a nyűgök és az aggodalmak kikészítik az embereket. Rossz volt felismerni, hogy egy szerencsétlen vagy nem jóindulatú megjegyzéssel mennyit lehet ártani. (Ez én voltam.)


A magyarban a disztributív számnevek különbözők alaptagjuk szófaja szerint. Főnévi alaptaghoz reduplikált számnévi tő, míg igeihez speciális szuffixum járul.

Ez a fél hét alatt minimum egy fél évnyit tapasztaltam és tanultam a világról meg a felnőtt életről. Megosztom a hallgatókkal a lopás hírét egy zárt FB-csoportban és a segítségüket kérem egy sütivásárhoz, aztán az esemény legközelebb az Index meg az Eduline címlapján köszön vissza. Egy naiv és jóindulatú kezdeményezésből pedig az ellenzéki pártok és portálok kormányszapuló károgásdömpinget indítanak. Mi meg nézünk, mint hal a szatyorban.

A kijelölő jelzői alakulat egy referáló kifejezésnek az értelmezési tartományát szűkíti le azokra az elemekre, amelyekre nézve a kijelölő jelzői alakulatban megfogalmazott állítás igaz.

Azért azt hadd tegyem hozzá, hogy csodák még vannak, és irdatlanul jó fej emberek is. És hogy a FU tanszék a legjobb tanszék a világon, bármi is történt vagy történjék.

De hogy az istenbe fogok én így adatbázist hegeszteni meg KRESZ-vizsgára készülni?! :D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése