2016. június 5., vasárnap

Hé Budapest

Uráli irodalomtörténetet olvasok a Lehel tér sarkán egy restiben, mellettem búzasör. Szájd nótsz: 1. meglehetősen elegem van az uráli irodalomtörténetből, különösen Domokos Péter írásaiból, 2. azért kényszerültem ide, mert a Costában véletlenül szardellás öntet került a cézársalimra, és aki csak egy kicsit ismer engem, az el tudja képzelni, mit érzek most. (nem)

Mellettem valami olasz-szerű nyelven üvöltöznek zseléfejű asszonyverő trikós fiatalemberek. Az utcán görgős szatyrok, ujjatlan pólók, kockás ingek, sörhasak, koptatott farmerek, leopárdmintás válltöméses blúzok, hátratűzött egyenes hajak baktatnak el, viselőjükkel együtt.

Lassan jön a vihar. 3 saroknyira lakom, annyira nem izgat. Szinte szeretnék megázni.

Szombat hajnalban rollerrel suhantam végig a Nyugati pályaudvar peronján. A péntek esti buliból hazafelé igyekvő fekete topos lánycsapatok, kapatos turisták és félig kiürült borosüveget lóbáló baráti társaságok sétálgattak ide-oda a környéken, talán azzal az elhatározással, hogy az éjjel még csinálni fognak valami emlékezeteset. Mi hárman, miközben szinte észrevétlenül gurultunk el a Peterdy utcától a Vígszínházig, kicsit csodálkozva figyeltük az ismerős de rég nem látott budapesti éjszakát. És közben nagyon boldogok voltunk. Hát nem csodálatos ez a város? Hát nem csodálatos, hogy sehol máshol nem akarunk lenni, mint itt, együtt, a Nórinál töltött estéből hazafelé tartva, teljes tudatunknál, útban haza a párunkhoz?

Hasonló érzés volt a turisták között hazabaktatni a dísz téri remek szülinapi buliból. Biztos vagyok benne, hogy Meta lengyel couchsurfere is nagyszerűen érezte magát. És én is. (És úgy tűnik, mások is. :) ) Mi azért vagyunk valakik, na! :D Nyugdíjas módra relatíve korán léptünk le a buliból, de olyan jó volt az a 10 perces út a Moszkváig. A turisták romantikáztak a Halászbástyán, élükre vasalt ötvenes hölgyek és urak beszélgettek a Hilton előtt, és én valamiért azon gondolkoztam, milyen nagyszerű élmény lehet a Balassi intézetben itt tanuló fiataloknak (akik főként koreaiak, indonézek, oroszok (including finnugorok) és kínaiak) ebben a városban tölteni fél/egy évet. Illetve, hogy milyen jó az embernek a macskaköves utakon lefelé baktatva a vőlegényével a jövőről beszélni.



És én imádok a restiben szakirodalmat olvasni. És végigrollerezni a Nyugatin, és szóba elegyedni a turistákkal a Kamarában, és kakukkfüvet meg koriandert nevelni a 76-os troli útvonalán, és örülni annak, hogy ez a város hagy úgy élni, ahogy én szeretek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése