2016. július 11., hétfő

Udmurtiai útinapló 2 - emberek és banyák

Dima már most a kedvenc emberem. Megérkeztünk Izsevszkbe, a vonat elején várt, magyarul üdvözölt (merthogy folyékonyan tud magyarul), amúgy udmurt, az egyetem egyik dékánja (asszem), igazi úriember, mellesleg rém jóképű is. A hozzánk kísérőnek kirendelt lányok felprüszköltek, mikor közöltem, hogy Dima hozott el minket az állomásról. Nekik csak Dimitrij Anatoljovics Jefremov tanár úr! Aki közölte, hogy „jó humorérzésem van”, miután egy jól sikerült beszólásom után kétrét görnyedve hahotázott, majd még percekig nem tudott megküzdeni az arcizmaival. Pedig igyekezett volna méltóságot sugározni…

Nem mintha amúgy szűkölködnék a jó fej emberekben. Anika kisasszony, társam minden kalandban elég jó arc, persze nyilván az, hiszen IFUSCO-król már ismerjük egymást. A két hozzánk rendelt segítő csajszi is nagyon értelmesnek látszik, és 1) jól tudnak angolul, 2) eredeti udmurtok! Egyébként is erősebbnek tűnik itt Izsevszkben a finnugor identitás, legalábbis én kevesebbre számítottam: már a placckarton is hallottam udmurt beszédet, de Dima és a kísérőcsajok is udmurtul társalogtak, és sok kiírás is fel van tüntetve udmurtul is az orosz mellett. Este udmurt divatbemutatóra megyünk. Tuzs umoj!

Meleg víz nincs, jókedv van, én pedig hivatalosan is finnugrista lettem, mert eljöttem udmurt nyári egyetemre!

*

…és akkor megtámadott minket a banya. Alig 10 perce voltunk ott a helyszínen, egy, amúgy borzasztó ronda horgolt ruhákat árusító nő barátnője(?) elkapott minket és szinte erőszakkal ránk tuszkolt néhány költeményt (idióta színű formátlan… leplet) és közölte, hogy nyomás fel a színpadra, és valamelyikünk énekeljen, miközben a többiek „ruhabemutatnak”. Na nyilván nekem kellett énekelni, mikrofonba, színpadon, „valami magyart”, mert miért ne. Kizárólag a teljes összezavarodottság mondatott velem igent, mert fogalmam sem volt, milyen jellegű és színvonalú rendezvény ez, de kb. azonnal megbántam, mikor láttam, hogy a többiek gyönyörű ruhákban, előre felvett zenével és betanult koreográfiával készültek, és mellesleg ránk mutogatva röhögnek, milyen nevetségesen nézünk ki, az utcai ruhánkra ráhúzott undormányokkal. A kínok kínját éltük így meg pár percig, mígnem fogtuk magunkat, és a műsor kezdete előtt 5 perccel közöltük a nővel, hogy összesen 6 órája tartózkodunk Izsevszkben, műsort nézni jöttünk, és nem vagyunk hajlandók beégetni magunkat, rontani az esemény színvonalát, illetve én egy szál magamban magyarul énekelni 200 udmurt előtt erőszakkal rám tuszkolt ronda göncökben, míg mások szenvednek körülöttem. Így levettük a ruhákat és visszaadtuk. Kaptunk néhány keresetlen szót, de mindez egy cseppet sem izgatott minket, akkora volt a megkönnyebbülés, hogy megszabadultunk a tehertől.

Na ennek ellenére a konferanszié felkonferált minket. Akkor már abban a szellemiségben néztem a műsort, hogy hálát adtam minden egyes szám láttán, amiért fellázadtunk, mert amúgy látszott, hogy ezeket a bemutatókat kurvára nem 5 perc alatt dobták össze a folyosóról összelasszózott külföldiekkel. Erre mégis halljuk, hogy mi következünk: mi pedig az ülésünkön ülve megkövülten bámultunk, hogy mi aztán ki nem megyünk, nincs az az isten! A konferanszié pár másodperc után zavarodottan visszajött, hogy „még pár perc felkészülésre van szükségünk”, aztán jótékonyan elfelejtette a dolgot. Sajnos ezután ahányszor csak megláttam, azon aggódtam, hogy újra minket konferál be, de hálisten ez nem történt meg. Maga a bemutató amúgy nagyon jó volt, és nagyon… udmurt (szinte végig csak udmurtul beszéltek), szóval tök jó, hogy elvittek minket… csak… hát Anika és én is tudtuk, hogy az indokolatlan eseményekre fel kell készülni a 3 hét alatt, de erre igazán nem számítottunk. Kísérőinkkel együtt szinte egész úton hiperventilláltunk a sokktól.


Úgyhogy most itthon vagyunk és feldolgozzuk a napot. Tamtaram, mi lesz itt még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése