2011. június 9., csütörtök

ELTE, én így szeretlek

Reggel 9-kor, mikor kinyitottam a csipámat, riadtan konstatáltam, hogy 10-től vizsgázom. Semmit nem tanultam rá, azt mondták, a tanár (Páljózsi) úgyis csak a Való Világról fog beszélgetni (bár nem vagyok valami kompetens a témában), órára bejártam, gondoltam nemleszbaj.
Az első meglepetés akkor ért, mikor vagy 25 perc után az első felelő kijött és azt mondta, a választott Ady-kötetéről kérdezte. Választani kellett volna egy kötetet?! A többiek nagy szemeket meresztettek rám. Ööö, ja! Hupsz. Elég tanácstalanul meredtem magam elé, semmi szakirodalmam nem volt csak az órai jegyzetem, a felelők meg fogytak. Szerencsére Zentay Nóri felajánlotta, hogy odaadja nekem a jegyzetét, miután lefelelt, azt bújtam, míg a többiek sorra mentek be, kiválasztottam Az Illés szekerént, azt próbáltam memorizálni. Mikor már csak ketten voltak előttem, rávetettem az épp felelő csaj Ady Endre-szakirodalmára, gyorsan elolvastam Az Illés Szekeréről szóló két és fél oldalt, kijött a csaj, azt mondta, nyugodtan tanulhatok a könyvből tovább, csak majd vigyem vissza a könyvtárba. És figyelmeztetett, hogy ha Páljózsi kérdezi, a könyv szerzője Adyt újromantikusnak tartja.
A válaszott kötet ciklusait viszont eddig mindenkitől kérdezte, és erről nem adott felvilágosítást a Kenyeres (a szóban forgó szakirodalom). Eszembe jutott hirtelen a mobilnetem, gyorsan bepötyögtem a gugliba, hogy "illés szekerén ciklusai", search. Találtam egy kis oldalt, septiben memorizáltam az első 6-7 ciklusnevet, és már jött is ki az előttem lévő felelő. Na akkor be, állítólag Páljózsi épp jó hangulatban van. Rám néz, megkérdezi, mi a helyzet. Mivel. Hát Adyval. Mit olvastam. Kenyerest. És milyen az a Kenyeres? Hát... (avagy két és fél oldal alapján mit állapítsak meg róla) tömören összefoglalja Ady pályáját... főleg az esztétikájára figyel, hogy mi hatott rá, hogyan helyezhető a kánonba... én lepődtem meg legjobban, mikor bólogatni kezdett. Na és hova helyezi Adyt? Hát, az újromantikusok közé, bár premodernnek is nevezi. Hatalmas bólogatás, ezúttal is hálás puszi Kertész Zsanettnek a tippért. :)Na és mi a válaszott kötete. Az Illés szekerén. Na és hogyan épül fel az Az Illés szekerén. Sorolni kezdtem a ciklusokat, eljutottam vagy ötig, onnan már elterelte a témát a politikára, majd arra, hogy érdekel-e engem az irodalomelmélet, mert olyan szabatosan fogalmazok, hogy premodern meg kánon meg minden... hát mondom, alkalmazott nyelvészet szakirányos vagyok, nem az irodalomelmélet a legfőbb érdeklődési köröm. Alkalmazott nyelvész, jesszus, mit csinálnak azok. Sorolni kezdtem, de hamar leállított, hogy nem lennék jó felesége. Erre nem tudtam mit mondani, és kiengedett egy ötössel.
Így kell felelni, kéremszépen. :)

Fél év után végre megkaptam a kangoocipőtáskám, és végre ugráltam egy jót a Duna Plazában, a Gyöngyösi utcából hazamenni azonban a legkevésbé sem volt fun.

1 megjegyzés:

  1. nekem kb. az olvasott regény tartalmára meg pár órai dologra adott ötöst kortárson, dettó nem hagyta végigmondani. :D
    én anno pont Ankalimontól hallottam a tippet, h. a szóbeli vizsga 1/3 tudás, 1/3 szerencse, 1/3 fellépés :)
    (az utcaproblémát meg át tudom érezni.)

    VálaszTörlés