2014. szeptember 12., péntek

lelkiterror-kalauz 3.

"Na és te a legutóbb, amikor....!!! ???"

Ez egy kicsit a megbocsátáshoz kapcsolódik, de azért külön érdemel pár gondolatot.

Tehát jön a probléma, tegyük fel, hogy valami problémád van a másikkal. Pl. ne csámcsogjon társaságban. Mire jön a válasz: "Na te nekem ne beszélj, te pedig mindig hintázol a széken, helyetted is ég a fejem!"

Ez egy triviális példa, de a dolog igen sokszínű.

"- Nem tetszik nekem ez a film.
- Mert aztán a te kedvenc filmed az egy korszakos remekmű, mi?!"

"- Basszus, fél órát vártam rád, és még a telefont sem vetted fel!
- Csönd, a múltkor ott hagytad nekem rendetlenül a házat!"

"- Ne haragudj, de nem tudnánk olyanról beszélgetni, amihez én is hozzá tudok szólni?
- Miért, azt hiszed, te jobb vagy, amikor mindig az életedről rinyálsz?!"

And so on, and so on.

Először is a kezdeményezőnek, mielőtt ártatlan áldozatnak hiszi magát: soha, sohasohasoha ne haragból mondj kritikát. Éppen váratlan támadást készülsz indítani egy szeretett ember tükörsima egója ellen, rá akarsz tapintani egy észre nem vett, vagy titkolt és fájdalmasan váladékozó sebre, hibára, amire nem szívesen tereli gondolatait. Finoman! Már csak azért is, hogy elkerüld a "Mi ez a tapló hangnem?" típusú visszavágásokat.

Viszont ha úgy érezted, mindkettőtök érdekében biztonságosan fel mered nyitni a heget, és szépen tudod mondani a bajod, akkor elvárhatod a másik együttműködését. Ami sohasem lehet az, hogy a másik is tíz körömmel nekiesik a lelki békédnek, hogy legalább szimmetrikusan gennyeddzetek.

Nem csoda, hogy úgy érzed pár pillanatig, hogy valóban kuss a neved. De ha kicsit visszanyerted az egyensúlyodat, nyugodtan kösd az ebet a karóhoz.

Akármit csináltál ellene a múltban, most nem az a téma. Most egy egész más dolog a téma. Még ha nagyon fájt is, amit épp az arcodba kaptál, akkor is higgadtan és nyugodtan meg kell mondani, hogy szívesen visszatérsz erre a kérdésre, ha a másik ezt fontosnak tartja, de most egyelőre nem ez van napirenden. Hanem az, amit az imént mondtál, mert úgy érzed, hogy ez nagyon zavar benne, és aggódsz, hogy ha ezen nem változtat, akkor nem bírsz olyan kapcsolatban maradni vele, amilyenben most vagytok, de ezt szeretnéd elkerülni. Ezért hoztad fel. Hogy megoldjátok.

Ilyet szabad.

Csúsztatni az érvelésben pedig nem szabad, mert késdobálás lesz a vége, és úgy fog hangzani, mint a kisgyerekek veszekedése, illusztrálom:

"- Te vagy a hülye!
- Nem, te!
- Nem, te!
- Te!
- Te!
- Te!
- Te százszor!"

...nem kell magyaráznom.

Tehát nyugi.
És türelem.
És gyengéden tereld vissza.
És ha nem képes szembenézni a hibáival, csak dobálni vissza rád a kakát, akkor legyints egyet, és kezdj el gondolkozni, hogy megéri-e neked folytatni megbeszélőképesség nélkül.

(segítek: nem)




(a klip nem lényeges)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése